fbpx

Over Onze Bijen

Hoi! Wij zijn René en Raisa, vader en dochter imkers! Los van elkaar speelde we allebei met het idee om imker te worden. Mijn vader René dacht; daar begin ik wel mee als ik met pensioen ga. En ik had me als optie ingeschreven voor een cursus bijenhouden. Toen ik dit vertelde aan mijn ouders – een keertje terloops, ontdekten we dat we allebei geïnteresseerd waren in dezelfde hobby! 
 
Zodoende begon een nieuwe avontuur! 
In januari 2018 begonnen we met het lezen van theorie boeken. We gingen imkers benaderen voor vragen, want ja we wilden ergens beginnen! Het was midden in de winter en nog niet veel te doen met de bijen. 
 
Dus hoe zijn we nou eigenlijk begonnen? 

Wanneer je eenmaal hebt uitgesproken dat je bijenhouder wilt worden, en je woont in een dorp of stad waar genoeg wordt gekletst gaat het heel snel vanzelf. We werden door de lokale bakker er op geattendeerd dat zij wel een imker kende die wilde stoppen en ook zijn bijenvolken te koop had. 

 

En zodoende! In 2018 zijn wij begonnen met bijenhouden. We zijn gestart met twee volken en zijn in de leer geweest bij imker Henk Wemmenhove  die al meer dan 40 jaar imker is.

Wij hebben alles van hem geleerd. We leren bij uit boeken en natuurlijk uit onze eigen ervaring nu we al halverwege ons vierde seizoen zijn! 

Onze bijen staan op vier verschillende locaties: 

 

  • Bij ons huis, midden in een drukbevolkte woonwijk waar in de buurt veel tuinen zijn en de bijen het hele seizoen een groot aanbod hebben van stuifmeel en nectar

  • Op twee plekken in een agrarisch buitengebied bij een biologische boerderij en bij onze leermeester Henk in de tuin. Hier moeten de bijen het vooral hebben van de weilanden. Gelukkig is daar wel een overvloed aan met name paardebloemen. 

  • In een prachtig bosgebied, Heerlijkheid de Eese. Hier is een overvloed aan wilde bloemen, kastanjebomen, dennen en prachtige onbespoten bloemenweiden. 

Wil jij ook starten met bijenhouden?